top of page

En ”Gaven i maven” behandling

Solar plexus er området under brystbenets spids. Det er her vi mærker sommerfuglene i maven, når vi tænker på den vi er forelsket i. Det er også her vi får en knugende fornemmelse når noget er svært, og det er her mavepusteren sidder når vores kæreste gør det forbi med os. Så solar plexus er et område i kroppen hvor de følelser vi har, mærkes helt fysisk. Ikke så underligt, de hedder jo følelser fordi vi føler / mærker dem. 

 

Solar plexus ligger i maveregionen, så ikke nok med at vi mærker vores følelser i solar plexus, de påvirker også mavens og tarmens funktion. F.eks. vil to timers stress øge tarmens gennemtrængelighed med 50%. Mave- og tarmsystemet står for fordøjelsen, men også for 75-95% af vores immunforsvar. Så når vi går og bekymrer os eller føler os stressede, påvirker det vores fordøjelse og vores immunforsvar.
 

Vi kan gå med en knugende fornemmelse i maven selvom livet egentlig fungerer for os lige nu. Det er fordi kroppen husker. Alt hvad vi har oplevet, hørt, set og følt ligger som en hukommelse i alle vores celler. I solar plexus mærker vi både de bevidste og de ubevidste følelser, de nutidige og dem fra fortiden.
 

Som voksne har vi haft tid til at øve os i at sætte ord på vores følelser, stille op for os selv og klare svære situationer. Sådan var det ikke da vi var børn. Så i maven ligger der hændelser og følelser af negativ karakter, som stammer tilbage fra 0-13 års-alderen. Det er hændelser som ikke kunne bearbejdes på daværende tidspunkt, fordi vi var for unge til at sætte ord på oplevelsen, eller fordi hændelserne var for følelsesmæssigt voldsomme til at de kunne tackles.
 

Som barn er vores hjernebølger langsomme. Måske har du oplevet at komme godt ned i gear her på briksen og lande i en tilstand hvor du er vågen og alligevel halvsnorker og drømmer lidt. Så langsomme og endnu langsommere er hjernebølgerne frem til vi er 7 år. Det gør vores sanseapparat uhyre modtageligt for input – alle sansninger, stemninger, alt hvad vi ser og hører går ufiltreret ind på harddisken og danner vores opfattelse af os selv og verden omkring os. Pga. de langsomme hjernebølger og vores endnu ikke udviklede bevidsthed, opfattes udsagn meget bogstaveligt og situationer vurderes med et barns spontane logik. 

 

I det første leveår gennemgår hjernen den største udvikling. Her udvikler vi også tillid / mistillid. Vi har brug for nærvær og at blive holdt om, at have øjenkontakt og få dækket vores behov for mad og søvn. Her opstår følelser som f.eks. ikke at føle sig forstået, følelsen af at andres behov er vigtigere vores, eller at vi ikke har vores berettigelse her på jorden eller i familien, følelsen af at andre ikke lytter til os eller at vi ikke er værdige. Inden vi når 7 års-alderen har vi ubevidst konkluderet om verden er et trygt sted eller om vi hellere må have antennerne ude. Om vi er gode nok som vi er, eller om vi skal være eller gøre noget særligt for at være gode nok i andres øjne.

 

For kroppen er tid en illusion, så alt hvad der ligger i vores mave er lige så virkeligt som hvis det hele skete lige nu og her. Derfor kan vi opleve at reagere uforholdsmæssigt voldsomt på en situation eller en person, fordi oplevelsen i nuet trigger en følelse fra vores barndom, som ligger i maven. Lidt ligesom en gnist i nuet, der bliver til et kæmpe bål fordi den sætter ild til noget brænde der lå der i forvejen.
 

Selv med en harmonisk barndom og de mest kærlige og velmenende forældre, har vi følelser og hændelser liggende i maven. Nogle mærker ikke noget særligt til dem. Andre lever et liv der, uden at de er bevidste om det, er påvirket af dynamikker fra barndommen. Hvis det er tilfældet for dig, kan du måske genkende dig selv i følgende spørgsmål:

 

  • Trækker du vejret overfladisk og holder du ofte vejret når du ønsker at være nærværende i selskab med andre mennesker?

  • Oplever du at negative følelser går lige i maven?

  • Kan du godt lide at have kontrol over alting, og forsøger du altid at regne tingene ud?

  • Bekymrer du dig meget om børn, pårørende, helbred, arbejde, økonomi, fremtid osv.?

  • Kender du til følelsen af meningsløshed og rastløshed?

  • Genkender du følelsen af at være offer?

  • Har du svært ved at være til stede i nuet?

  • Oplever du ofte at have tankemylder der er svær at stoppe?

  • Har du et overforbrug af mad, sukker, alkohol, røg etc. fordi det dulmer dine følelser?

  • Har du en tendens til at være depressiv?

  • Har du en mening om alt og alle, og er tingene enten gode eller dårlige, sorte eller hvide?

  • Har du en overordnet følelse af ensomhed?

  • Har du svært ved at stole på andre mennesker?

  • Har du svært ved at finde din vej i livet? – den vej som kun du kan gå?

  • Har du det svært med nye, uforudsigelige ting?

  • Kender du til følelsen af ikke at være god nok? Ikke at være tilstrækkelig dygtig, smuk, slank, intellektuel, social eller sjov?

  • Har du svært ved at acceptere dit liv her og nu, og sætter du dig mål der er motiveret ud fra en ikke-accept af det liv du har nu og her? Planlægger du f.eks. at ”Når jeg er færdig med min skole, mit arbejde, går på pension, får tabt mig osv., så vil jeg få / have det godt”?

 

Ringer der genkendelige klokker? – i så fald giver det mening med en ”Gaven i maven” behandling. Det er en behandling skabt af Gina Asbjerg (sygeplejerske, zoneterapeut, kinesiolog, heilpraktiker etc.). Du kan læse meget mere om behandlingen i hendes bog, ”Gaven i maven”, men du kan også gøre følgende:

 

 

Lav en liste

 

Lav en liste over hændelser fra du var 0-13 år, der har været sorgfulde, sårende, givet dig en indre smerte, en fobi eller et traume. Hændelser og følelser der ligger i maven og som den dag i dag er lige så virkelige som da de skete i din barndom. Du kan også have lagt personer i maven, det kan være en far der drak eller var hård ved dig, en mor du gik og bekymrede dig for eller en lærer der mobbede dig. 

 

Stort og småt kan ligge i din mave. At din kanin som var din bedste ven, døde. Følelsen af ensomhed eller utryghed, vold eller da din veninde pludselig ikke ville være veninder længere. Fra du er omkring 6 år kan stemninger fra dit hjem og din nære familie lande i din mave – uro, skænderier, svigt, kulde mm.

 

Seksuelle overgreb, fysiske eller psykiske, er hyppigere end man tror. Typisk bliver det svært at mærke sine egne grænser, andre er vigtigere end os selv, andres behov skal dækkes før vores egne.

 

Lav listen i form af overskrifter som du selv forstår. 

 

 

Muskeltest

 

Som sagt ligger alt hvad vi har oplevet som en hukommelse i alle vores celler. Det er ikke alt vi har tilgang til med vores dagsbevidsthed, f.eks. husker de færreste noget fra tiden som spædbarn. Andre ting har vi fortrængt, men kroppen kender sandheden.

 

Den sandhed kan vi få tilgang til med muskeltest.

 

Kan du huske sidste gang du var forelsket? Du behøvede bare at tænke på vedkommende, så blafrede sommerfuglene i maven og det rislede ned af ryggen. Dvs. din tanke skabte en spontan reaktion i kroppen. 

På samme måde sker der en spontan styrkelse af musklerne i kroppen, når vi siger / hører noget der er i overensstemmelse med kroppens dybe viden. Omvendt sker der en spontan svækkelse af musklerne, når vi siger / hører noget der er i modstrid med kroppens dybe viden.

 

Typisk ligger du på briksen og løfter en strakt arm op i ca. 45 grader. Du eller jeg siger en sætning, hvorefter jeg trykker ned på dit håndled i retning af briksen. Hvis sætningen er i overensstemmelse med kroppens dybe viden, vil armen føles stærk (svarende til et ”ja”). Hvis sætningen er i modstrid med kroppens dybe viden, vil armen føles svag og den vil typisk dale ned mod briksen (svarende til et ”nej”). 

 

Man kan bruge alle muskler som ”telefon” til kroppens hukommelse, armen er bare nem og lige ved hånden. 

 

 

Behandlingen

 

Med muskeltest spørger vi ind til din liste punkt for punkt og finder ud af, hvad der ligger i maven. Måske finder vi også andre ting som du ikke havde fået med på listen, den laver du jo bare så godt du kan. 

 

Med teknikker fra tankefeltterapien og The Healing Code befrier vi maven for det der var svært i barndommen. Følelserne og hændelserne bliver nu til erfaringer der har gjort dig til den du er i dag, uden at de forstyrrer din fordøjelse og din glæde ved nuet.

IMG_0009.JPG
bottom of page